Επανορθωτική Οδοντιατρική

Οδοντικά Εμφυτεύματα – Aποκατάσταση μαλακών ιστών

 

Εμφυτεύματα

Το εμφύτευμα μπορεί να δώσει λύση σε άτομα που έχουν χάσει ένα ή περισσότερα δόντια. Πρόκειται για τεχνητό υποκατάστατο της ρίζας ενός φυσικού δοντιού, το οποίο τοποθετείται στη γνάθο, συχνά εκεί όπου έχει χαθεί το φυσικό δόντι ή σε κάποια θέση  «στρατηγική» για τον οδοντίατρο. Σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν έχει καθόλου δικά του δόντια στη μία ή και στις δύο γνάθους, τα εμφυτεύματα μπορούν να υποστηρίξουν είτε μια κινητή εργασία, δίνοντάς της άριστη λειτουργικότητα, είτε σταθερά, μόνιμα, πορσελάνινα δόντια!

Σε όλες τις εμφυτευματικές λύσεις, ο ασθενής απολαμβάνει άριστη αίσθηση στο στόμα του, με τέλεια αισθητική, άριστη λειτουργικότητα και σωστή άρθρωση κατά την ομιλία. Τα εμφυτεύματα αποτελούν τη μακροβιότερη και πιο άνετη λύση, αρκεί να έχει γίνει σωστή εργασία στο περιστατικό.

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σε όσους έχουν υγιή οστική μάζα. Αν αυτή δεν υφίσταται, τη δημιουργουμε με τη βοήθεια μοσχευμάτων. Η οστική μάζα μπορεί να υποστεί βελτίωση. Υψίστης σημασίας είναι το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, η καλή στοματική του υγιεινή και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Τα πλεονεκτήματα από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι ανυπολόγιστης ποιοτικής αξίας.

  • Δίνουν την αίσθηση και την εμφάνιση των φυσικών δοντιών
  • Δε χρειάζεται να τροχίσουμε παρακείμενα δόντια για την τοποθέτηση προσθετικών εργασιών
  • Δεν έχουμε, σε βάθος χρόνου, συρρίκνωση της οστικής μάζας
  • Αισθανόμαστε απόλυτα σταθερές τις προσθετικές εργασίες, ακόμα και τις κινητές
  • Αποκτούμε τέλεια μασητική ικανότητα, άριστη ομιλία και φυσικό χαμόγελο
  • Έχουμε πια αυξημένη αυτοπεποίθηση!

Το εμφύτευμα είναι ο πιο σύγχρονος και διαδεδομένος τρόπος αντικατάστασης ελλειπόντων ή κατεστραμμένων δοντιών. Είναι φτιαγμένο από τιτάνιο, υλικό βιοσυμβατό, και τοποθετείται στο οστό της γνάθου, εκεί όπου βρισκόταν η ρίζα του δοντιού που λείπει.

Ενα εμφύτευμα μπορεί να εμφυτευθεί ακόμα και αμέσως μετά την εξαγωγή του κατεστραμμένου δοντιού. Για τη διαδικασία εμφύτευσής του χρειάζονται περίπου 30 λεπτά, και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Στο ξεκούραστο και φιλικό, ακόμα και για τους πιο φοβισμένους ασθενείς, περιβάλλον του Solomonidis Dental Care, τοποθετείται ο αναγκαίος αριθμός εμφυτευμάτων.

Το επόμενο στάδιο είναι η οστεοενσωμάτωση του εμφυτεύματος στο οστό της γνάθου, η οποία διαρκεί 2 έως 4 μήνες, ανάλογα την περίπτωση. Όσον αφορά τον ασθενή, το επόμενο ενδιαφέρον βήμα, είναι η διαδικασία τοποθέτησης του πορσελάνινου δοντιού του, δηλαδή η φόρτιση του εμφυτεύματος.Ο γιατρός αποφασίζει ποιο πρωτόκολλο φόρτισης θα ακολουθηθεί, ανάλογα πάντα με την ποιότητα του οστού της γνάθου και τις απαιτήσεις του εκάστοτε περιστατικού.

Ενα εμφύτευμα μπορεί να φορτιστεί είτε άμεσα, εντός ωρών, είτε εντός 2-3 ημερών, είτε μετά την πάροδο κάποιων μηνών (συνήθως 2 έως 4).

To Solomonidis Dental Care ακολουθεί το σουηδικό πρωτόκολλο τοποθέτησης εμφυτευμάτων, με βάση το οποίο εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, πιο συγκεκριμένα καλή ποιότητα οστού, ο ασθενής μπορεί να εξασφαλίσει την άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων του, ακόμα και αμέσως μετά την εξαγωγή του δοντιών!

Ακόμα και σε full mouth περιστατικά, σε ασθενείς δηλαδή που τους λείπουν όλα τα δόντια, το ιατρείο μπορεί μέσα σε μία μόνο εβδομάδα να επιτύχει την πλήρη οδοντιατρική αποκατάσταση.

Επιπλέον, εφαρμόζουμε την τεχνική all-on-4, που σημαίνει ότι τοποθετώντας μόνο 4 εμφυτεύματα, μπορούμε να δώσουμε στον ασθενή 12 σταθερά δόντια.

Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να κατασκευάσουμε δόντια που δεν διαφέρουν από τα φυσικά, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και στην ευαίσθητη ζώνη των ούλων.

Αναγέννηση ούλων

Στα πλαίσια μιας θεραπείας με εμφυτεύματα δοντιών, μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσουμε κάποιες από τις αναπλαστικές τεχνικές της περιοδοντολογίας για την αναγέννηση των ούλων και των περιεμφυτευματικών μαλακών ιστών.

Πρόκειται για τεχνικές οι οποίες αναπτύχθηκαν αρχικά για τα δόντια. Στη συνέχεια βρήκαν ευρεία εφαρμογή και στα οδοντικά εμφυτεύματα, καθώς με αυτές μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά προβλήματα.

 


Τεχνητές Οδοντοστοιχίες

Η αντικατάσταση χαμένων ή ελλειπόντων δοντιών είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την υγεία και τη λειτουργικότητα του στόματος, όσο και για την εμφάνιση του ατόμου.
Μια μερική ή ολική οδοντοστοιχία αντικαθιστά τα φυσικά δόντια και δίνει υποστήριξη στα μάγουλα και τα χείλη, ούτως ώστε να μπορεί κάποιος να απολαμβάνει ένα υγιές και ωραίο χαμόγελο, γεμάτος αυτοπεποίθηση!
Οι σύγχρονες οδοντοστοιχίες δείχνουν φυσικές, διότι ακολουθούν όλες τις αρχές της αισθητικής οδοντιατρικής, έχουν καλή συγκράτηση και είναι άνετες για αυτόν που τις φοράει. Μια πολύ καλή επιλογή είναι οι επένθετες οδοντοστοιχίες, στηριζόμενες είτε σε φυσικά δόντια είτε, συνηθέστερα, σε εμφυτεύματα. Πρόκειται για μια πολύ καλή λύση, καθώς ο ασθενής απολαμβάνει δόντια με εξαιρετική σταθερότητα. Η ποιότητα των μερικών και των ολικών οδοντοστοιχιών του οδοντιατρείου μας, είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει στο άτομο που τις φορά να μην τις βγάζει κατά τη διάρκεια του ύπνου!
Εξυπακούεται πως η παραμονή των τεχνητών δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας, προϋποθέτει ότι ο ασθενής ακολουθεί πιστά όλες τις συμβουλές του οδοντιάτρου όσον αφορά την περιποίηση τόσο του στόματός του, όσο των οδοντοστοιχιών του.


Ένθετα – Επένθετα

Τα ένθετα και τα επένθετα είναι δύο είδη οδοντιατρικών αποκαταστάσεων, που χρησιμοποιούνται για παρόμοιο σκοπό με τα κοινά σφραγίσματα. Δηλαδή αναπληρώνουν την οδοντική ουσία που έχει καταστραφεί λόγω τερηδόνας ή ενός κατάγματος του δοντιού. Χρησιμοποιούνται, κυρίως, για περιπτώσεις όπου υπάρχει αρκετά μεγάλη φθορά του δοντιού, η οποία δεν μπορεί να διορθωθεί με ένα κοινό σφράγισμα, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να χρειάζεται οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί θήκη (στεφάνη).

Ένθετα

Ένθετα ονομάζονται οι αποκαταστάσεις που αφορούν το χώρο στο κέντρο της μασητικής επιφάνειας, δηλαδή δεν καλύπτουν καμμία από τις κορυφές (φύματα) του δοντιού.

Επένθετα

Επένθετα ονομάζονται οι αποκαταστάσεις που εκτείνονται τουλάχιστον σε μία ή και σε περισσότερες κορυφές του δοντιού. Είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα ένθετα, και μπορούν να αντικαταστήσουν ακόμα και ολόκληρη τη μασητική επιφάνεια του δοντιού.